Selasa, 1 Oktober 2013

2 OKTOBER 2013

DONUT LABU


Bahan-bahannya:

300gm teung gandum
1 paket DRY yeast
2 sudu gula pasir
1 biji telor
1  1/2 cawan labu (yang telah direbus dan dilecek)
1 sudu makan margerin
gula aising/caster secukunya (untuk menabr)

Caranya:

1. Gaul yeast bersama gula, kemudian masukkan labu yang telah di rebus dan  dilecek.
2. Kemudian masukkan tepung perlahan-lahan
3. Masukkan telur dan uli lagi hingga sebati..jika lembik jangan ditambah tepung
4. Akhir sekali masukkan margerin dan uli hingga menjadi doh dan simpan dalam bekas kemudian tutupkan dengan kain basah
5. Perap doh selama lebih kurang 10-15 min, kemudian canai adunan dengan acuan donat.
6. Biarkan donut selama 10 min.
7. Goreng donut dengan api perlahan, dan toskan, biarkan sejuk baru ditabur dengan gula aising/caster




















1 ulasan:

  1. Labu boleh diganti dengan ubi manis, keledek, ubi kentang,dan sebagainya. kalau adunan lembik, tambak sedikit tepung pada dasar doh sahaja (semasa mencetak donut)

    BalasPadam