Selasa, 1 Oktober 2013

1 OKTOBER 2013

TALAM SERI MUKA


Bahan Bawah:

2 gelas beras pulut (rendam 10 minit kemudian basuh dan toskan)
2 gelas santan cair
1 sudu teh santan cair (boleh guna santan serbuk paket - 1 paket dan dicampur air)

Caranya: Masak air santan dan garam hingga mendidih kemudian masukkan belas pulut. Perlahankan api dan tutupkan periuk. Biarkan pulut hingga masak. Kemudian dalam loyang 10"x10", griskan dengan sedikit minyak. Masukkan beras pulut yang sudah masak dan tekan rata dalam loyang lebih kurang 1" tebal. Kemudian sejukkan.

Bahan Atasnya:

2 gelas tepung beras
5 gelas santan pekat (boleh guna santan paket 800ml dan dicampur dengan 200ml air)
1 gelas tepung gandum
1 gelas gula
5 biji telor
2 1/2 gelas air pandan
2 sudu makan perisa pandan
sedikit pewarna hijau dan kuning

Caranya:

1.  Gaul tepung beras dan air santan, kemudian panaskan dalam periuk. Masak hingga pekat.
2.  Kemudian, masukkan gula, air pandan dan tepung (berselang-seli),.
3.  Akhir sekali masukkan telor dan pukul menggunakan spaktula. Masukkan perisa pandan dan pewarna.
4.  Tapis adunan dan tuangkan diatas adunan pulut tadi, kemudian kukus selama 1 jam dengan api sederhana



1 ulasan:

  1. Lapisan atas boleh ditambah dengan durian (lebih kurang 150gm) atau jagung halus, dan tambahkan perisa mengikut kesukaan

    BalasPadam