Isnin, 14 Oktober 2013

Dulu mama suka masak petai...jadi saya variasikan resepi ini dengan bahan yang disukainya...berubut dan perut kerbau

BERUBUT DAN PERUT MASAK PETAI



Bahan-bahannya:

1 kg berubut
1 kg perut kerbau
1/2 kg petai
1/4 kg lengkuas - dihiris
300gm cili hijau thailand - dihiris
10 ulas cili merah - dihiris
sedikit minyak untuk menumis
2 sudu makan serbuk kunyit
garam secukupnya
sedikit bahan perisa
gula secukupnya

Bahan giling:
20 ulas bawang merah
2 labu bawang putih
200gm halia
4 in kunyit hidup

Caranya:

1.  Bersihkan berubut dan perut kerbau kemudian rebus hingga empuk/lembik.
2.  Tumis bahan giling hingga naik bau, kemudian masukkan lengkuas dan serbuk kunyit.
3.  Biarkan bahan tumisan layu kemudian masukkan petai, berubut, dan perut kerbau. Tutup kuali biarkan hingga sebati.
4.  Akhir sekali masukkan cili potong dan bahan perisa, garam dan gula.























Tiada ulasan:

Catat Ulasan